lørdag 12. desember 2009

Moral er ut!

Overskriften henspeiler på det faktum at den tida vi lever i, er det å være moraliserende noe av det verste du kan være. Tolerant, åpen, ærlig er hedersbegreper, mens dersom du er noe som kan oppfattes som belærende eller moraliserende, blir du latterliggjort eller ignorert. Dette har blitt aktualisert den siste uka gjennom programmet "Juntafil" på NRK P3. Ikke at dette er noe enestående tilfelle, men det føyer seg derimot inn i rekken av hvordan temaet sex og samliv (forresten, stryk det siste, det handler ikke veldig mye om samliv) blir snakket om i kule, ungdomsrettede programmer på Tv og radio.

Temaet i programmet var trekantsex. Her ble det snakket som om dette var noe helt normalt og greit, og "moralen" var som vanlig i slike programmer: Det finnes ikke noe rett eller galt, bra eller dårlig, du må finne ut hva som er bra og riktig for deg, hva som føles rett, og ikke minst snakke med partneren din om det. Alt er greit, bare man snakker om det. Dette fikk, heldigvis, Jarle Haugland i Ungdom og Medier, til å reagere:

Veiledningen som ble gitt kan kokes ned til følgende: Trekantsex kan være negativt for forholdet, eller det kan være bra for forholdet. Dere må bare snakke om det og være enige i det dere gjør. Når en lege og en psykolog hentes inn som fagpersoner, skaper det et inntrykk av at Juntafil vil gi seriøs og god veiledning til ungdommer. Dette var ikke god veiledning. Dette var voksne mennesker som fraskrev seg veilederansvaret og åpnet dører for ungdommene inn til en verden der sex er til for å eksperimenteres med.

Ungdommer søker råd, og dermed også tydelighet om hva som er bra og hva som er dårlig. Har NRK noen svar å gi dem? Finnes det noe som er rett eller galt, bra eller skadelig? Er det områder i det seksuelle landskapet som ungdommer bør holde seg borte fra, uavhengig av om det føles godt der og da?

Selvsagt ikke noe selvkritikk å hente hos NRK. P3-redaktør Tone Donald sier:

Mange unge utforsker sex, det er en del av ungdomstiden. Det å forholde seg til virkeligheten til unge folk vil NRK P3 aldri se på som skadelig, men nødvendig,

Det er vel slik det forventes. Det jeg derimot reagerer aller mest på, er hvordan de såkalte sexologer forholder seg til dette temaet. Spørsmål om sex har gradvis forandret seg fra å være et spørsmål om moral til å være et spørsmål om teknikk. Disse sexologer kan godt gi tusenvis av råd om det sistenevnte, men er livredde for å bli oppfattet som moralister kan det virke sem. Helt siden Alfred Kinsey la fram sin rapport om folks seksualvaner, hvor han presenterte seksualforbyteres og pedofiles seksualvaner som like normale som andre folks, har det blitt stadig vanskeligere å framholde at det finnes noe som er rett og noe som er galt, noe som er sunt og noe som er usunt. Og da mener jeg ikke bare om man bruker kondom eller ikke. Redaktør Anne Gustavsen i KS sier også noe om dette i sin siste kommentar:

Vi har ikke tid til å vente, derfor skaffer vi oss det vi vil ha umiddelbart, uten å tenke på at regningen kommer en dag. Siden vi har sluttet å vente på noe vi har lyst på, setter vi også mindre pris på det vi får.

A-magasinet tok nylig opp temaet «å vente». Der møtte de bl.a. det kristne kjæresteparetJonna-Jasmine Aro (23) og Andreas Nebdal (24) fra pinsemenigheten JesusChurch i Oslo. Det unge paret har ventet to år på brylluptsnatten. For dem hører seksualakten til innenfor ekteskapets rammer. Følelsene får ikke komme i veien for Guds Ord. De opplever ventetiden som god og rik. De lærer hverandre å kjenne på andre måter imens, noe som vil berike samlivet den dagen de skal bo sammen. I et samfunn som gjennomsyres av seksualitet som skal leves ut her og nå, går de som venter mot strømmen.

Altfor mange kristne bryter i dag med Bibelens anbefalinger for hvordan vi skal leve av to årsaker. Det er politisk ukorrekt og stemmer ikke med tidens trend og moralbeggreper: To: Det føles ikke feil, dermed er det ikke noen vits i å vente eller avstå [...........] Dagens forskere konkluderer med det Bibelen har sagt for lengst: Selvdisiplin og selvkontroll er en viktig nøkkel til å lykkes i livet. En ny undersøkelse viser at mennesker som greier å vente er mer intelligente og dyktigere på å jobbe langsiktig. De som ikke greier å vente er ofte mer frustrerte, vinglete, mistroiske og skygger unna utfordringer.

Til slutt sexolog Thore Langfeldts uttalelser, som gjengitt i Dagbladet, som jeg både blir forbanna og frustrert over. Han framstiller innvendingene som typisk kristne innvendinger, noe som også er typisk. Moralsk veiledning og grensesetting i disse spørsmål framstilles som noe som bare er for puritanske kristne, og dermed frarøves de fleste relevant moralsk veledning. Jeg mener ikke at det nødvendigvis finnes en evigvarende grense som alle må forholde seg til, men spørrende ungdommer som trenger grenser fra de voksne fortjener bedre enn dette:

Det er veldig viktig å ha et fordomsfritt program om sex på radio som kan forholde seg til ungdommene og ikke drive med moralpreik. Moralpreik er det nok av og det hjelper ingen, jeg mener det er helt uinteressant å diskutere om trekantsex er skadelig eller ikke. Man kan se dette som et moralsk anliggende og da vil et kristent mediebyrå nødvendigvis måtte snakke om dette som umoralsk. Når man mener at sex tilhører ekteskapet, så blir sex utenfor parforhold og trekantsex umoralsk i deres øyne.

Dust.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar