mandag 7. desember 2009

Utilgivelig?

Siden jeg ikke var i min beste form i helgen, ble jeg sittende og se på et par programmer på lørdag, som tilfeldigvis handlet om noe av det samme. Det handlet om mennesker som hadde gjort fryktelige forbrytelser, og som på mange måter utfordrer oss på hvor langt vi er villige til å gå i å tilgi og gi folk en ny sjanse.

Filmen "The Woodsman" med Kevin Bacon, handler om en mann som slipper ut av fengsel etter å ha sonet en lang dom for å ha forgrepet seg seksuelt på mindreårige jenter. Han sliter, naturlig nok, både med å tilgi og akseptere seg selv, samtidig som han får få sjanser fra omgivelser som avskyr ham når de får vite hva han har gjort. Og poenget blir vel at han er uten mulighet til å begynne et nytt liv, så lenge ingen gir ham den sjansen han trenger. Men i en situasjon der han er i ferd med å falle tilbake til sitt gamle mønster, skjer det noe som setter en ny kurs for livet hans. Og da er det noen som er der for ham. Filmens tematikk spinner rundt om man tør å gi slike folk en ny sjanse, når det finnes en mulighet for at de vil gjøre noe lignende igjen. Går det an å stole på slike folk? Filmen behandler et svært delikat emne på en tankevekkende måte.

Senere så jeg intervjuet Viggo Johansen gjorde med Helge Fossmo, pastoren som er dømt for medvirkning og oppfordring til drap i Knutby. De fleste kjenner vel denne historien nå. Fossmo framstod som en angrende synder, som etter beste evne prøvde å forklare det som hadde skjedd. Uten at han helt kunne forstå selv at det kunne gå så langt. Jeg tenkte nok, som mange andre, at dette var en sympatisk mann som hadde blitt fanget av en syk sekt og dets syke spilleregler. Er jeg naiv og lettlurt? Eller finnes det nye sjanser også for slike mennesker?

Jeg tror vi alle kjenner at det finnes grenser for hvor langt vi er villige til å gå når det gjelder å tilgi og gi en sjanse til. Her beveger vi oss vel mot eller over disse grensene. Men kanskje finnes det en nåde som er grenseløs, hvor det faktisk ikke finnes noen grenser?

Da gikk Peter til ham og spurte: «Herre, hvor mange ganger skal min bror kunne synde mot meg, og jeg likevel tilgi ham? Så mange som sju?» «Ikke sju ganger,» svarte Jesus, «men jeg sier deg: sytti ganger sju!
Matt 18, 21-22

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar