fredag 8. januar 2010

Hvorfor ikke drepe?

For oss som har lest en del kriminalromaner i vår tid, vet vi jo at det alltid ligger et spesifikt motiv bak enhver drapshandling. Det er selve grunnlaget for alt av krimgåter. Nå ser det ut til at det skapes et marked for en helt ny type krimbøker, hvor motivet er helt fraværende eller helt uforståelig. På noen få måneder har vi i Norge hatt to drapssaker der unge mennesker helt umotivert har blitt drept av andre unge mennesker. uten at de hadde gjort noe som helst som skulle tilsi at de skulle bli drept.

Drapssaken i Kongsvinger i fjor, var jo lenge et mysterium for politiet. Man arresterte og løslot flere. Man fant ikke noe logisk sammeheng eller motiv for drapet. Og ikke så rart var det, fordi da de endelig klarte å pågripe den som hadde utført drapet, forteller avisen VG følgende:

Natt til søndag 26. juli satt den 22 år gamle småbarnsfaren som vanlig hjemme og spilte data. Samboeren og deres lille barn var på utenlandsferie. Mens 22-åringen satt og spilte World of Warcraft, bestemte han seg for å drepe. Motivet fremstår som uforståelig for politiet.

Bevæpnet med en 17 centimeter lang kniv og en luftpistol, tok 22-åringen på seg en hettegenser og gikk ut i den lyse sommernatten. Der bestemte han seg, ifølge forklaringen til politiet, to ganger for å drepe tilfeldige personer som kom gående. Begge ganger dukket det opp vitner, og 22-åringen gikk videre. Til slutt traff han Lars Erik Flem (18), som hadde vært på besøk hos naboen til 22-åringen. Den glade og fornøyde 18-åringen bad ham med på fest. De to mennene gikk sammen et stykke, før 22-åringen gikk bak Lars Erik og kuttet over strupen hans med den tveeggede kniven. Han skjøt deretter tre skudd med luftpistolen inn i kroppen til 18-åringen. Den tidligere ustraffede 22-åringen tok med seg mobiltelefonen til Lars Erik og gikk hjem.

Mens en stadig større gruppe politietterforskere jaktet på gjerningsmannen, fortsatte 22-åringen å leve helt normalt.Han tok seg av samboer og barn, gikk på jobb og møtte attpåtil i 18-åringens begravelse. Heller ikke der kunne noen se at småbarnsfaren bar på en grusom hemmelighet......Av flere av 22-åringens profiler på nettet går det frem at han har brukt mye tid på forskjellige dataspill, og særlig på «World of Warcraft». Etter det VG Nett erfarer, spilte siktede dette spillet den kvelden han bestemte seg for å begå et drap. Nå undersøker politiet om det er en sammenheng mellom spillingen og det fatale drapet.

Det siste drapet, som nå går for retten i Trøndelag, ble heldigvis raskt oppklart. Men også her virker fortsatt drapet fullstendig meningsløst. Drapsmannen forteller:

Det er mulig jeg var påvirket av det jeg hadde sett på film og dataspillene jeg hadde brukt i lang tid. Jeg klarte ikke å skille mellom fiksjon og virkelighet. Jeg tenkte ikke på konsekvensene, verken for familiene eller meg selv.......I bilen på vei hjem fra et familieselskap hørte jeg på musikk. Da fikk jeg konkrete tanker om å drepe Oda. Tidligere hadde jeg hatt tanker om å drepe, men ikke konkrete personer, bare at det skulle være kvinner. De kunne være ungdom eller voksne......Jeg hadde flere tanker om hvordan jeg kunne drepe, med sprøyte, våpen eller kvelning.

En fellesnevner virker likevel å være at de begge brukte mye tid på voldlige dataspill. Skremmende da at tusenvis av andre norske ungdommer gjør det samme. Ganske skummelt at det finnes flere slike mennekser i trygge, gamle Norge. Og det er virkelig noe å undre seg over: hvorfor skjer det?

1 kommentar:

  1. Det er virkelig en tankevekker dette. Film og dataspill må påvirke i en retning. Det blir historier som gir oss verdier, dessverre ofte dårlige verdier.

    SvarSlett