søndag 31. januar 2010

KRF - nå kommer framtida


Nestleder i KRF, Inger Lise Hansen, har med sitt siste utspill åpnet opp for en mer grunnleggende debatt enn det partiet har åpnet for tidligere. Mens debatten før mest har handlet om hvordan man kan nå fram med sine saker, snakker Hansen nå om et parti med en ny profil og med nye synspunkter på sentrale saker. I Aftenposten i dag presenterer hun slik hun ønsker at partiet skal profilere seg i framtiden:


* Den ensidige Israel-støtten må endres.
* Forslaget om å flytte den norske ambassaden til det okkuperte Jerusalem må fjernes.
* Nei til den israelske muren.
* Tillitsvalgte trenger ikke lenger være bekjennende kristne.
* De kan gjerne være homofile også, bare de deler det kristne verdigrunnlag.
* Ja til homofilt ekteskap gjennom borgerlig vigsel.
* Ja til EU.
* Vinmonopol i hver kommune.

Med dette har Hansen altså satt ord på det mange av de som vil modernisere partiet mener. Men med utspillet, som visstnok ikke var klarert med partileder Dagfinn Høybråten, har nok Hansen også diskvalifisert seg selv som framtidig lederkandidat for partiet, i alle fall for overskuelig framtid. For dette er saker som er hjertesaker for de gamle, bedhuskristne i partiet.
 
Reaksjonene har allerede kommet, også fra den andre nestlederen Dagrun Eriksen. -Timingen er dårlig, er vel hennes hovedargument, nå er det tid for å samle partiet. Å samle partiet klarer nok verken Hansen eller Høybråten. Hansen er nok et talerør for den liberale siden av partiet, men kan nok aldri bli spesielt samlende. Det spørs det om Høybråten kan også, mange av de unge velgerne begynner å miste tålmodigheten. Selv syntes jeg det var en sliten partiledee jeg så på TV i går, og det slo meg at han nok ikke kommer til å være partileder ved neste valg. Ikke så rart at han er sliten kanskje, han ble jo valgt for å gjenreise et parti i fritt fall, og så har det bare gått verre.
 
Trolig vil Knut Arild Hareide avløse Høybråten som partildeder en gang neste år. Uten at jeg tror det er noen revolusjonerende løsning, selv om han nok kan være mer samlende. KRF ser ut til å mangle veldig gode lederemner, og vil nok slite med det noen år til.
 
Selv er jeg positiv til det meste av det Hansen forslår, kanskje med et par unntak. Tiden for bedehus-KrF er nok over, det er tid for å gjenskape partiet etter modell fra de store kristendemokrastiske partier i Europa. Lykkes man med dette, tror jeg faktisk partiet kan fylle et vakum i den politiske aksen, og igjen bli et parti å regne med. I alle faller det sikkert at man MÅ velge ny kurs for framtiden, den nåværende kursen har ført partiet til en plass farlig nær sperregrensa. Og der hører ikke partiet hjemme.
 
Aftenpostens Harald Stanghelle skriver i dag også en kommentar om partiet som er vel verd å lese. Her drar han historiske linjer om hvordan partiet alltid har vært en motkultur mot tidsånden. Det tror jeg partiet fortsatt skal være, men man må velge sine slag på en annen måte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar