mandag 26. april 2010

10 uforståelige fenomener: #3 Twitter

Jepp, Twitter og ryktene om denne har gått som en farsott over verden og Norge de siste to årene. Man er liksom ikke helt oppdatert dersom man ikke er på twitter. Kjendiser og ikke-kjendiser skryter av at de er på Twitter og media siterer flittig fra hva folk har uttalt på twitter. Og få stiller egentlig spørsmålet: Hva er vitsen??

Twitter funker vel egentlig som å sende SMS'er til hele verden, og det er vel faktisk ytterst få personer man er interessert i få SMS'er fra. Det må enten være venner eller kjendiser. Selv er jeg mye mer interessert i å lese lengre artikler om viktige folk enn å få en setning på SMS fra dem. Så hvorfor skal folk flest kaste bort tida på et så unyttig og meningsløst medium? Er det interresant for folk flest hva Lance Armstrong spiste til frokost, at Paris Hilton har vært hos veterinæren eller at Amy Winehouse kjeder seg på rehab?

For avisene og TV-kanalene er det jo fint. Man slipper jo å intervjue folk, man kan jo bare sitere hva de har sagt på Twitter. Resultatet blir jo at kjendiser selv kan uttale seg når det passer dem i stedet for å stille opp på intervjuer hele tiden. For dem er det kanskje en fordel. Men du verden for en nedtur for den seriøse journalistikken. TV2 har jo kastet seg på trenden i sine fotballsendinger. Tror ikke mange mener at dette hever kvaliteten på sendingen akkurat. Det virker som det også er lavere terskel for å snakke dritt til folk gjennom Twitter. Så i stedet for å si ting direkte til folk, kan man jo heller slenge dritt bak ryggen på folk offentlig.

Dersom Twitter hadde kommet for 10-15 år siden, kunne jeg fortsått det bedre. Da hadde ikke folk Facebook eller blogger, og da kunne kanskje Twitter være et steg i utviklingen. Da hadde Twitter vært som et sort/hvitt-tv før farge-tv kom eller en telex før telefaxen kom. Men at twitter kom nå lenge ettter Facebook, og at FB faktisk frykter konkuransen fra Twitter, er for meg uforståelig. FB har jo tross alt et mye mer utviklet konsept enn SMS-meldinger.

Jeg kan jo forstå at folk ønsker å framtille seg som mer important enn det de er. Men selve  fenomenet Twitter er for meg uforståelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar