søndag 11. april 2010

10 uforståelige fenomener: # 4 Potetsalat

Nå har jo endelig vårværet kommet til gamle Norge og da er jo som kjent grillsesongen ikke langt unna. Da kan vi igjen undre oss over en av disse merkelige fenomenene: potetsalaten. For i sommerhalvåret synes altså en mengde folk at kalde potetbiter med hvitt gusjegørr på (er det majones?) er kjempegodt. Resten av året bruker man tid og krydder for å steke, koke eller gratinere poteter til å gjøre dem best mulig. Men på denne årstiden betyr altså dette ingenting. For nå er det noe som er viktigere: At det er enkelt.

De gangene jeg har prøvd å gjøre folk oppmerksomme på dette fenemenet, har jeg stort sett fått som forklaring at det er så enkelt med potetsalaten. Man slipper liksom å gjøre så mye. Det sier altså drevne norske grillere som bruker tid og energi på avanserte kjøttretter med mega-marinering og setter sammen vanlige salater av allslags kreativitet. Men potetene skal gjøres enklest mulig. Vi kjøper heller en salat på RIMI.

Og jeg undrer meg: Synes folk at det er godt med kalde poteter? For det kan jo ikke bare handle om enkelthet, noen må jo like det også? Eller er det bare slik at man må ha noe ved siden av det saftige kjøttet, og at man like godt kan ha noe ekkelt for å veie opp for det deilige kjøttet?

Ekstra ille blir det jo med de som lager hjemmelaget potetsalat. Da faller jo "det er jo så enkelt" - argumentet også til jorden. Man velger altså å koke poteter, så kjøle dem ned, kutte dem opp for så å ødelegge dem ved å blande dem med dette majones-gørret. Forstå det den som kan. Jeg forstår det ikke.

1 kommentar:

  1. Jeg er så enig, potetsalat er ikke favoritten min heller, styrer unna den når jeg kan.

    Arvid :)

    SvarSlett