fredag 4. juni 2010

Markens grøde

Som en noenlunde opplyst mann, har jeg funnet ut at jeg bør lese noen av de største klassikerne i norsk litteratur. Og hva er vel da mer naturlig enn å gi seg i kast med Knut Hamsuns Markens grøde, boken som alene sørget for at Hamsun ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920? Et utall av mennesker har lovprist boken, og den svenske forfatterkollegane Selma Lagerlöf kalte bokens skildringer .....den ærefulleste erobring som noen penn har skildret

Boken tolkes til å være Hamsuns hyllest til naturen, til den rene, ærlige virksomhet som er usmittet av samfunnets korrumperte behov og ønsker om rikdom og selvhevdelse.

Sentralt i boken står Isak. Vi møter ham på første side på vei opp gjennom lia for å finne seg et sted å slå seg ned og rydde seg en gård. Han finner det på stedet som etterhvert får navnet Sellanrå. Hamsun forteller om det på denne måten:

Om Morgningen staar han foran et Landskap av Skog og Beitesmark, han stiger ned, her er en grøn Li, han ser et Skimt av Elven langt nede og en Hare som sætter over den i et Sprang. Manden nikker som om det just høver at Elven ikke er bredere end et Sprang. En rugende Rype slaar pludselig op ved hans Føtter og hvæser vildt imot ham, og Manden nikker igjen at her paa Stedet er Dyr og Fugler, det høver atter! Han vandrer i Blaabærlyng og Tyttebærlyng, i den syvtakkede Skogstjærne
og i Smaabregner; naar han stanser hist og her og graver med et Jærn i Jorden finder han her Muldjord og der Myr, gjødslet av flere Tusen Aars Løvfald og rotten Kvist. Manden nikker at her slaar han sig ned, jo det gjør han, slaar sig ned. I to Dager vedblir han at streife om i Omegnen, men vender om Kvældene tilbake til Lien. Han sover om Nætterne paa et Barleie, han er blit saa hjemme her, han har alt et Barleie under en Berghammer.

Senere i boken får vi stadige påminnelser om hvordan dette stedet står fram foran andre steder som etterhvert også vokser fram i bygda. Isak er bokens helt, alt han gjør blir sett velvillig på av forfatteren, trolig fordi han er den eneste, sammen med sønnen Sivert, som aldri er en del av livet i byen. Både kona Inger og den eldste sønnen Eleseus er annerledes, de får klare karakterbrister etter sine opphold i byen.

Det er åpenbart at Hamsun ønsker å hylle den ekste pioner som dyrker sin jord og gjør sitt ærlige arbeid, alt for å skape seg et liv for seg og sine. Det er vanskelig å mislike Isak, han er nok ikke av de mest intelligente, men alltid oppriktig. I flere leserbrev og artikler agiterte Hamsun på denne tiden for jordbrukets betydning for landets økonomiske og mentale helse. Han skrev blant annet et leserbrev i Aftenposten med formanende oppfordringer til bønder og bondedøtre:

Bonde. Ta hjem Datter din fra Byen! Ja, selv om du har kostet paa hende Middelskole og Treider saa ta hende ny hjem (...) Hun vil senere skjønne , at det er vel saa stort at være kyndig Kone paa en Gaard som at jage rundt i en Krambod og opvarte Kunder. [...] Tilbake til Jorden, lille Hanna! Hjemme paa Gaarden er du nødvendig. Du gir dine Forældre en Gave naar du reiser hjem igjen nu. Og du tjener din Sjæl og din Krop ved det

Det er vel kanskje tvilsomt om boken hadde fått den samme oppmerksomheten om den hadde blitt skrevet i dag. Selv undret jeg meg litt over at den tydeligvis stod så klart fram i sin tid. Det er en fascinerende historie, men jeg har lest bøker mest større litterære kvaliteter. Og i tillegg så må jeg jo si det rykker i rettepennen når jeg ser hvordan Hamsun (helt sikkert bevisst) blander sammen framtidsformer og nåtidsformer når han skriver. Stilen er en veldig kortfattet og rask stil, ting skjer i et raskt tempo. Av nyere forfattere synes jeg Roy Jacobsen har trekk som minner om Hamsuns stil.

Boken ble skrevet lenge før Hamsun mistet sitt gode navn og rykte, og jeg kan ikke se noe antydninger av den nazistiske lære som Hamsun skulle slutte seg til. Og boken er vel verdt å lese.

4 kommentarer:

 1. Jeg har også lest boka og likte den veldig godt!!!! :-) Kjekt at du skrev om den på bloggen din. Skal du igang med "på gjengrodde stier" nå?? ;-) Ha en fin helg!

  SvarSlett
 2. He he, nei, tror jeg satser på noe lettere sommerlesing, så får vi ta mer av det seriøse til høsten....

  SvarSlett
 3. Det gleder en nordiskstudent å lese at du har skjønt viktigheten av å lese klassikerne for å bli et dannet menneske ;-)

  SvarSlett
 4. takk for hjelp til eksamen! :)

  SvarSlett