søndag 3. april 2011

The Adjustment BureauJeg liker filmer som leker med logikk og umuligheter, ikke minst når de knytter det til eksistensielle spørsmål. Inception var en slik film, og nå The Adjustment Bureau. Filmen handler om spennende spørsmål som: Finnes det en forutbestemmelse for hvordan livet blir? Hvem styrer denne? Og går denne an å forandre på?

David, som blir spilt av Matt Damon, får et lite innblikk i hvordan dette fungerer da en i byrået, en engel, sovner og går glipp av en mulighet til å søle kaffe på David. Resultatet blir at David treffer kvinnen i sitt liv, henne han er bestemt til å være med. Tror han i alle fall selv. Men byrået og formannen har andre planer. Og setter jord og himmel i bevegelse for å hindre at forholdet utvikler seg. Spennende blir det. Og David stiller spørsmålene vi andre sitter med. Hvorfor er det så viktig å følge planen? Hvorfor kan han ikke få være sammen med henne?

Konklusjonene blir egentlig tilnærmet bibelske. Det finnes en plan, en forutbestemmelse. Men denne kan endres av menneskene. Slik som vi ser hos Moses og profeten Jonas i Bibelen. Sistnevnte reddet jo byen Ninive fra utslettelse etter en liten omvei i en fiskemage. Selv om slutten av filmen virker noe improvisert, er den akkurat så amerikansk som vi liker det. Dersom du virkelig vil noe nok, blir det som du vil. Og da velsigner også formannen det.

Et lite tankekesperiment dette. Men spennende nok. For finnes det en plan for oss alle? Hvor detaljert er den? Hvordan skal vi vite når vi er i den og når vi er ute av den? Og hva da med den frie viljen? Er den begrenset eller ikke-eksisterende? Ikke vet jeg, men spennende spørsmål er det!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar