fredag 2. mars 2012

Topp 25 - mine favorittfilmer - en oppdatering

Tid for å oppdatere denne også. Siden sist har jeg sett en god del filmer, men ikke veldig mange som får plass på lista. Det skal noe til å lage en historie som skiller seg ut i mengden. men noen gode filmer har det blitt. De nye står i kursiv. Og for å gjenta det jeg sa da jeg presenterte den første listen:

Her kommer en veldig subjektiv liste over hvilke filmer jeg mener er de beste som er produsert. Selvsagt vil mange savne sine favoritter her, derfor utfordrer jeg dere til å lage deres egne lister. Og bare så det er sagt: Jeg er ikke noe fan av gamle svart/hvitt-filmer eller science fiction. Så de finnes ikke på denne lista. Og ja da, jeg liker best amerikanske filmene. Og siden den første filmen jeg så på kino var Hot Shots i 1991, vil de fleste filmene være fra etter det. Vil nok være få actionfilmer også. Rangeringen kan jeg nok være villig til å gjøre om på...her er lista:

1. Almost famous. 2000.

Vet ikke helt hva som gjør denne filmen så fantastisk. Men det er vel en kombinasjon av musikk, gutteaktig naivitet og sjarm og 70-tall. Filmen er for meg en stor hyllest til musikk og til en tid hvor musikken fortsatt hadde et snev av uskyld. Handler om en ung gutt som drømmer om å bli musikkjournalist og som får dra på turné med et av sine favorittband. Du kan se en av scenene fra filmen i vinduet over.

2. Forest Gump. 1994.

En fantastisk film om en fantastisk person. Vi får også en flott oversikt over den amerikanske nyere historien. Tom Hanks gjør en fabelaktig rolle som Forest. Denne har det meste.

3. Schindler's liste. 1993.

Steven Spielbergs mesterverk som viser oss nazismen og Holocaust i all sin grusomhet. Kanskje filmhistoriens fremst historiske drama.

4. Alive. 1993.

Historien om fotballaget som overlevde flere uker i Andesfjellene ved å spise hverandre, gjorde et sterkt inntrykk på meg. Fortvilelse, håp og kameratskap skaper en unik atmosfære.

5. Danser med ulver. 1990.

Fantastisk filmepos med fantstiske bilder fra USA på 1800-tallet. Gripende historie om en amerikanske soldats møte med de innfødte indianerne.

6. Seven pounds. 2008.

En usedvanlig sterk og gripende film om å ville gjøre opp for seg og å ofre seg for andre. Gradvis i løpet av filmen forstår vi hva hovedpersonen, spilt glimrende av Will Smith, forsøker å oppnå med alle menneskene han oppsøker og forsøker å hjelpe. Til slutt kommer det endelige valget om å redde seg selv eller den han elsker.

7. Bibelen: Josef. 1995.

Finnes det særlig mer fantastiske historier enn denne? Historien om gutten som ble solgt av sine brødre, fengslet, og som endte opp som nestkommandrenede etter farao i Egypt.

8. Slumdog millionaire. 2008.

En fantastisk historie fra veien fra slummen til milllionærstatus. Fantastisk spilt og fortalt, med et utall av gripende scener.

9. Dumb and dumber. 1994.

Dette er vel en litt annen kategori enn de første, men dette er komedie på sitt aller beste med Jim Carrey i storform.

10. Never let me go. 2010.

Filmatiseringen av Kazuo Ishiguros bok har klart å ta vare på den fantastiske atmosfæren i boken. En vakker og rørende skildring av livets sårbarhet.

11. Groundhog day. 1993.

Hysterisk morsom film om en mann som våkner opp til den samme dagen hver eneste dag.

12. Love actually. 2003.

Den beste av et utall romantiske komedier som har slått an de siste årene. Romantisk, søt og godhjertet.

13. The Shawshank redemption. 1994.

Fantastisk historie om en mann som blir uskyldig dømt for drap og om livet i fengselet fram til den totalt overraskende slutten.

14. Me, myself & Irene. 2000.

En annen av Jim Carreys glimrende, elleville komedier. Denne gang som schizofren politimann.

15. Shutter island. 2009.

Leonardo Di Caprio spiller som alltid glimrende i denne filmen om snikende galskap. Overraskende vendinger og en guffen atomsfære skaper en førsteklasses thriller.

16. Pirates of the caribbean: The curse of the Black Pearl. 2003.

17. Passion of the Christ. 2004.

18. Volcano. 1997.

19. Kopps. 2003.

20. Clockwise 1986.

21. Ben Hur. 1959.

22. Hotel Rwanda. 2004.

23. Walk the line. 2005.

24. Hawaii Oslo. 2004.

25. Black hawk down. 2001.

4 kommentarer:

 1. Alltid moro å se hvilke filmer andre liker. Jeg satt sammen en liste i full fart over 10 av mine favorittfilmer. Den ble seende slik ut (rekkefølgen er tilfeldig):

  Cinema Paradiso
  Chariots of Fire
  Shawshank Redemption
  Monsters Inc.
  La Vita e Belle
  Blood Diamond
  Hævnen (I en bedre verden)
  The wind that shakes the barley
  Shooting dogs
  the battle of Algers

  Umiddelbart legger jeg merke til at jeg har en litt mer europeisk smak enn deg. :) Jeg er ikke så veldig glad i typisk Hollywood-produksjoner.

  SvarSlett
 2. Nei, jeg innrømmer glatt at jeg liker det tradisjonelle :) Av dine favoritter har jeg faktisk bare sett to, som begge er veldig bra!

  SvarSlett
 3. la meg tippe: Frihetens regn (naturligvis) og Blood Diamond?

  Ellers er nok både dum og dummere, forest gump og schindlers liste inne på min topp 25 liste. Kanskje også shutter island.

  SvarSlett
 4. Stemmer! Ikkje Almost famous? ;)

  SvarSlett