fredag 4. mai 2012

Giro d'Italia - vårens eventyrlige eventyrFavoritten min av alle idrettsarrangement er kanskje Giro d'Italia. Helt siden jeg fulgte rittet for første gang for ti år siden, har jeg elsket dette sykkelrittet. Vakker italiensk natur, herlige massespurter, dødsdømte brudd og avgjørende og beinharde klatringer er noen av ingrediensene. Og man slipper alt mediemaset det er rundt Tor de France. I tre uker kan vi glede oss til å følge syklistene.

Årets ritt er meldt å være en god del mindre beinhardt enn fjorårets. Det er likevek nok av bratte fjell, spesielt den siste uken. Og for tempospesialistene er det nok bedre å satse på touren i år, siden det kun er 40 km individuell tempo i Italia. Det er vel som det skal være, giroen er for klatrerne, først og fremst.

Selv om vi snakker om Italia rundt, skal faktisk årets ritt starte i Danmark! Det er ikke uvanlig at man beveger seg utenfor Italias grenser i starten av rittet, men man har aldri startet så langt nord. Av danskene var det knyttet en del forventning til Jakob Fuglsang, som dessverre måtte trekke seg på grunn av skade. Alex Rasmussen er nok ekstra gira på å vinne prologen og bli den første som kler seg i rosa i år.

Tre norske ryttere har vi på startstreken: Spurterne Thor Hushovd og Alexander Kristoff, samt allrounderen Gabriel Rasch. De to førstnevnte burde i alle fall ha muligheten til å hevde seg på de flatere etappene, og begge jager sin første etappeseier i giroen..

Blant sammenlagtfavorittene er det naturlig å nevne de tidligere vinnerne Ivan Basso og Michele Scarponi. Begge har vist sin kapasitet før, men har slitt med formen i år. Begge stiller til start uten å være skråsikker på egen form. Av de beste i fjor, er det også spennende å se om Jose Rujano og John Gadret kan følge opp. I tillegg venter mange på at Roman Kreuziger skal ta steget opp på pallen i en GT. Etter Fuglsangs forfall, kom Frank Schleck inn på RadioShack-laget, og han hører også med i favorittgruppa. Men han har ikke vist så mye i år at han er blant de heteste kandidatene. Spanjolene Joaquin Rodriguez og Mikel Nieve er andre gode kandidater. Domenico Pozzovivo og Rigoberto Uran skal heller ikke regnes bort.

Det kan bli interessant å se hva som skjer dersom kapteinene Basso og Scarponi ikke finner formen i tide. Kan løytnantene Damiano Cunego og Sylwester Szmyd overta kapteinsrollene og lykkes? Cunego viste i fjorårets TDF at han er på vei tilbake som sammenlagtrytter og Szmyd har en kapasitet i fjellene som veldig få andre har.

Av de yngre rytterne knytter det seg spenning til hva colomibainernen Sergio Henao kan få til. Peter Stetina og Diego Ulissi blir også spennede å se.

Blant spurterne er det mange av de samme navnene vi er vant til. Fraværet av Allessandro Petacchi merkes, men folk som Tyler Farrar, Mark Cavendish og Matt Goss er på plass. Alle disse vil nok stå av rittet etterhvert. Bak disse har vi en skog av gode italienere. Sasha Modolo, Francesco Chicchi, Andrea Guardini, Roberto Ferrari, Daniele Bennati, pluss en del til. Spennende også å se om Alexander Kristoff kan ta steget helt opp.

Så kommer vel noen nye navn fra det store intet og presenterer seg. På bildet kan du se trofeet og vinneren fra 2002, Paolo Savoldelli. Falken fra Bergamo ble selvsagt min stor favorittrytter helt til han la opp for tre år siden.

God fornøyelse Italia rundt!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar