søndag 5. mai 2013

Bibelens vakreste fortellinger: #10 Hagar og Ismael


Herrens engel fant henne ved en kilde ute i ødemarken, ved kilden på veien til Sjur. Han sa: «Hagar, Sarais trellkvinne, hvor kommer du fra, og hvor skal du hen?» Hun svarte: «Jeg har rømt fra Sarai, min matmor.» Da sa Herrens engel til henne: «Vend tilbake til din matmor, og bøy deg under hennes hånd!» Og han fortsatte: «Stor vil jeg gjøre din ætt, så tallrik at ingen kan telle den.» Så sa Herrens engel til henne:

«Nå er du med barn, og du skal føde en sønn;
du skal gi ham navnet Ismael,
for Herren har hørt hva du led.
Han skal bli et villesel av en mann.
Hans hånd skal være vendt mot alle
og alles hånd mot ham;
han skal slå seg ned
like for ansiktet på alle sine frender.»

Da gav hun Herren, som hadde talt til henne, navnet: «Du er Gud som ser.» For hun sa: «Har jeg her virkelig fått se et glimt av ham som ser meg?»

1. Mosebok 16, 7-13

Jeg merket i den siste serien min at det ble et veldig negativt og kritisk. Det er en tid for det og, men i denne serien vil jeg peke på det vakre i det vi finner i Bibelen. Jeg har lest mye i denne boka, helt siden jeg var gutt. Man kan jo lese Bibelen på mange ulike måter. Man kan lese den som en instruksjonsbok  som en lærebok eller som en historiebok. I denne serien vil jeg først og fremst peke på de litterære kvalitetene og de mange vakre fortellingene, både med tanke på form og innhold. At fortellingene er valgt ut fra en teologisk årsak, må også nevnes. Fortellingene viser en side av Gud som er imøtekommende, tilgivende og kjærlig. Først vil jeg presentere fortellingen om Hagar og Ismael.

Det er mye i denne fortellingen jeg liker. Hagar representerer outsideren. Hun er av feil folkeslag og har ingen sosial status. Samtidig har hun havnet i en konflikt som hun trolig har mye av skylden for selv. Konsekvensen av denne konflikten blir at hun føler seg tvunget til å rømme, ut i ødemarken, hvor hun ikke lenger klarer å holde liv i seg selv og gutten sin. Her er det Gud møter henne, og Hagar blir den første personen i Bibelen som får lov til å gi Gud navn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar