mandag 6. mai 2013

Bibelens vakreste fortellinger: #9 Josef gjenforenes med sine brødre

Da orket ikke Josef lenger å legge bånd på seg for alle dem som stod omkring ham. Han ropte: «La alle de andre gå ut fra meg!» Så var det ingen andre til stede da Josef lot brødrene få vite hvem han var. Han satte i å gråte så høyt at egypterne hørte det, ja, de hørte det tilmed i faraos hus. 

Så sa han til brødrene sine: «Jeg er Josef! Er far i live ennå?» Men brødrene kunne ikke svare ham, så forskrekket stod de der foran ham. 
Josef sa til dem: «Kom hit til meg!» Da de kom bort til ham, sa han: "Jeg er Josef, deres bror, som dere solgte til Egypt. Men nå skal dere ikke være bedrøvet eller urolige fordi dere solgte meg hit. Det var jo for å berge liv at Gud sendte meg i forveien for dere. Nå har vi hatt to uår i landet, og ennå i fem år til skal det verken pløyes eller høstes. Men Gud sendte meg i forveien for dere fordi han ville la en rest av dere være igjen på jorden og berge mange levende gjennom nøden. Så er det da ikke dere, men Gud som har sendt meg hit. Han har satt meg til far for farao, til herre over hele hans hus og til styrer over hele Egypt. 

 Skynd dere nå og dra hjem til far og si: Så sier din sønn Josef: «Gud har satt meg til herre over hele Egypt. Kom ned til meg, og dryg ikke! Du skal få bo i Gosen og være i nærheten av meg, både du og dine barn og dine barnebarn, med ditt småfe og storfe og alt det du eier. Og jeg skal sørge for deg der – for det kommer ennå fem uår – så verken du eller ditt hus eller noen av dine skal lide nød.» Nå ser dere med egne øyne, både dere og min bror Benjamin, hvem det er som taler til dere. Fortell da min far om all den ære og makt jeg har i Egypt, og om alt dere har sett! Og skynd dere å føre far hit ned."

Så kastet Josef seg om halsen på sin bror Benjamin og gråt; og Benjamin gråt i armene hans. Han kysset alle sine brødre og gråt mens han omfavnet dem. 

1. Mosebok 45, 1-14


Historien om Josef er helt ekstraordinær.  Pappagutten som drømmer store drømmer om seg selv, blir lagt for hat av brødrene sine og solgt som slave til handelsmenn. Faren Jakob blir fortalt at sønnen er blitt tatt av et vilt dyr. Josef havner hos mektige menn i Egypt, stiger i gradene ved å bruke sine gaver og ender opp som den nest mektigste i hele Egypt (les: verden). En dag kommer brødrene hans for å tigge om korn. De kjenner ham ikke igjen, men han kjenner dem. Men han avslører seg ikke, men spiller et spill for å få dem dit han vil. Scenen der han endelig gir seg til kjenne, er klimakset på denne utrolige fortellingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar