onsdag 17. juli 2013

Vredens druer

-En million acres? Å i all verden kan han gjøra med en million acres?
-Veit ikke. Han bare har dem. Driver med noen få krøtter, har vakter overalt for å holde folk ute, rir rundt i en pansra bil. Jeg har sett bilder a'n. Feit, blaut kar med små, jævlie øier og en munn som fy fan. Redd han kommer tel å daue. Har en million acres og er redd for å daue.
Casy spurte: -Å tel helvete kan han gjøra med en million acres?

Mannen tok de rynkete hendene ut av vannet og slo ut med dem, og han strammet underleppen og la hodet ned på skulderen. -Jeg veit ikke, sa han. -Tenker han er gæeren. Har sett bilde a'n. Han ser ut som han er gæern. Gæern og simpel.
-Er'n redd for å dø? spurte Casy.
-Det hørte jeg.
-Å bryr han seg om det? sa faren. .Høres ikke ut som han har det noe morro.
-Bestefar var ikke redd, sa Tom. -Bestefar hadde det mest morro når han holdt på å bli drept. Engang kom bestefar og en annen kar inn i en flokk ville hester om natta. Dem hadde det så morro som dem aldri hadde hatt det, men livet dems var ikke verdt en cent.

Casy sa: -Ser ut som det er sånn. Når en kar har det morro her i verden, så gir han pokker. Men en kar som er vond og ensom og gammal og skuffa, han er redd for å daue.
Faren spurte: -Å er han skuffa for når han har en million acres?

Predikanten smilte, han så betenkt ut. Han plasket et flytende insekt vekk med hånden. -Hvis han trenger en million acres for å føle seg rik, trenger'n dem vel for det han er fattig innvendig, og en million acres gjør'n ikke rikere. Og kanskje er'n skuffa for det at ingenting kan få'n tel å føle seg rik, ikke rik som Sairy Wilson var da hu' lånte bort teltet da bestefar døe. Jeg prøver ikke å preke, men jeg har aldri sett noen som ikke var skuffa når dem samla sammen som et ekorn.

John Steinbeck

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar