lørdag 5. september 2009

Valg - og viktige saker

Eva Joly går til angrep på politikerne og valgkampen. Hun mener at den politiske debatten handler om bagateller, og at de viktige sakene blir helt glemt. Hun mener at politikerne er feige og at de ikke tør snakke om de viktigste sakene, som klimakrisen.

Det er vanskelig å være uenig med Joly. Den politiske debatten har i større og større grad handlet om enkeltsaker, som veier, skoler, eldreomsorg, skatter og regjeringssprørsmål. Og faktum er jo at dette er saker hvor det ikke råder spesielt stor uenighet. Alle vil ha bedre veier, bedre skoler, skatter omtrent som nå og alle vil at omsorgen skal bli bedre for alle. Man er bare litt uenig om hvordan. Jeg savner en debatt som handler om ideer, om visjoner og vyer, og jeg savner politikere som tør å stå for noe upopulært fordi man mener det er rett.

Hvilke saker mener jeg mangler i den politiske debatten og stort sett bare blir forskyvd til hobbyfilosofene? Livet og livsgrunnlaget. Er livet hellig? Hvor går grensene i forhold til abort? Genteknologi? Ønsker vi et "sorteringssamfunn"? Og hvorfor? Og hvordan skal vi forholde oss til at de fleste klimaforskere mener at det haster med å gjøre noe drastisk? Pumper vi opp olje som om ingenting har skjedd? Det som er viktigst, har blitt redusert til en parantres.

Hva gjør at du stemmer som du gjør? Hensynet til DIN hverdag eller livet og livsgrunnlaget til de som har minst?

http://www.p4.no/story.aspx?id=319974

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar