søndag 25. januar 2009

Mer om Kongo og Nkunda

Før helgen kom meldingen om at opprørslederen Nkunda er arresert av rwandiske mynigheter. Flere kommentatorer beskriver dette som et steg i rikitig retning mot bedre forhold i Kongo, men noen er også overrasket over nyheten. Det overraskende er at det er tutsi-regimet i Kigali som har anholdt Nkunda. Nkunda er selv tutsi og har blitt regnet som de rwandiske myndighetene sin mann i Kongo. Så hvorfor blir han nå arrestert??

En venn av meg som selv nettopp har kommet til Norge fra Kongo, og naturlig nok følger med på hva de franske mnediene rapporterer fra Kongo, forteller at Nkunda skal ha røket uklar med sine tidligere forbundsfeller i Kigali, deretter blitt erstattet av en annen som leder for tutsi-geriljaen, for så altså å bli arrestert av de samme myndigheter. Så hva nå??

Min venn påpeker også at det egentlig er fra nabolandet Rwanda alle problemene i Kongo kommer. Det var ikke noen slike probelmer der før 1994. Etter folkemordet i Rwanda i 1994, flyktet de fryktede Interhamwe-krigerne inn i Kongos jungel. Det var disse hutu-krigerne som var ansvarlige for drapene som rystet en hel verden. Siden har de altså skjult seg i Kongo. Det samme har andre grupper som har måttet flykte ftra andre land, blant annet den fryktede "Herrens frigjøringshær" fra Uganda. Det er altså et mylder av grupper inne i Kongo, som alle tørster etter makt, rikdommer og innflytelse. Så hva nå?

Noen, blant annet Frankrikes president (!) har tatt til ordet for at Rwanda skal få en del av Kongos territorium, slik at det overbefolkede Rwanda kan får større rom og at hutuene og tutsiene kan ha hvert sitt land. Men det blir jo, som min venn sa, som om Sverige skulle ta en del av Norge for å få bedre plass...Så hva nå? Den som lever, får se...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar