onsdag 16. februar 2011

En nasjon av snyltere?

Aslak Sira Myhre har fått en viss oppmerksomhet etter sine uttalelser, blant annet i Dagbladet, om at Norge er en nasjon av snyltere og at Petter Northug er det fremste symbolet på dette. han begrunner dette med at Northug alltid ligger bak og lar andre gjøre jobben, før han slår alle i spurten når han går på ski. Selv om dette er en erklært kommunist som snakker, kan jeg ikke fri meg fra å tenke at han har veldig rett. Jeg har jo skrevet en del om Northug før, men aldri tenkt på dette perspektivet. Nå er ikke Myhre ute etter Northug spesielt men han blir mer brukt som et eksempel på det Myhre vil ha fram. Det er i alle fall lite tvil om at han rett i følgende:

I 2002 var vi rasende på Cristian Zorzi som ikke ville dra i duell med Thomas Alsgaard i stafetten. Alsgaard slo etter Zorzi med staven, og alle var enige om at «sånn oppfører vi oss bare ikke». Vi var sinte på Silvio Fauner for å alltid henge på Bjørn Dæhlie for så å satse i spurten - det ble sett som usportslig og uetisk i Norge. Men nå er strategien at Petter skal henge på de andre lengst mulig for å kunne knuse dem i spurten. Senest i OL i Vancouver hørte jeg ekspertene på TV si at vi måtte håpe på snø, sånn at de andre ikke klarte å gå fra Northug. Andre skal gjøre jobben.

Men uttalelsene handler altså ikke mest om idrett, men om samfunnsutviklingen:

Petter Northug representerer det nye Norge. Hans ideal er at noen andre skal ligge og dra. Målet for Northug er ikke å sløse krefter på å dra selv. Alle skal jobbe og han skal spurte til slutt. Han er en snylter, og det er også det nye norske idealet: At man skal leve av andres arbeid. I dette landet har «I ditt ansikts sved skal du tjene ditt brød!» vært et ideal. I Norge har man skullet jobbe til livets opphold selv, innen industri, fiske eller jordbruk. Nå har vi blitt til et land hvor polakker skal gjøre rørleggerjobben og svensker skal lage drinkene, mens vi selv skal leve av oljefondet. Vi er i ferd med å bli en kollektiv snylternasjon.

Nå har jo Myhre hatt sin dose av dusteuttalelser tidligere, men her er han inne på noe vesentlig, synes jeg. Det gjenstår å se om noen skjønner poenget eller om de er mest interessert i forsvare gullgutten Northug, slik som noen politikere synes å være.

2 kommentarer:

  1. Stian Eilevstjønn6. mars 2011 kl. 14:28

    Er vi så snyltende da? Det er vel ikke spesielt oppsiktsvekkende at Aslak Sira Myhre kommer med en slik uttalelse. Dette er jo det kommunistiske idealet han refererer til. Han svartmaler situasjonen angånde et slytende samfunn. Norge var i starten av forrige åthundre blandt europas fattigste land. Norges ressurser, hardt arbeid og stabil politikk, har ført oss fram til der vi er nå. Skal utviklingen stagnere nå? Kan virke som Myhre vil det. At sysselsettningen i Norge er så høy at vi må ha tusenvis av gjestearbeidere bør være positivt.

    Å bruke idrett (Northug) til å beskrive et snyltende samfunn, viser etter min mening at Myhre lager egne spilleregler han mener alle bør følge. I idretten er det et udiskutabelt mål. Det er å vinne. Det er ikke forbudt med taktikk. Kanskje det derfor kommunismen bare fungerer på papiret, ingen skal skille seg ut, eller unnes suksess.

    SvarSlett
  2. Sira Myhre sier jo vanligvis mye dustete, han. Det er rett som du sier at Norge ble et bedre land ved en felles innsats. Poenget er vel at etter vi fant olje har vi mer blitt krevere enn ytere. Vi som er så rike må jo være i stand til å gi noe til MEG!

    SvarSlett