fredag 4. desember 2009

Tiger Woods isn't God

Stakkars Tiger Woods. Nå har han virkelig fått kjørt seg noen dager. Man kan vel si at det er ganske selvforskyldt, både at han hadde sex med en annen kvinne enn sin kone, og at han kjørte i et tre midt på natta. Nå har også den kjente (?) "pastoren" John Ziegler bestemt seg for å legge ned internettsida tigerwoodsisgod.com. Han mener at Tiger ikke lenger er verdig tittelen som frelser og Messias. Overskriften på siden er endret fra First church of Tiger Woods til The damnation of Tiger Woods. Selv om dette er et noe humoristisk innslag i en tragisk sak, er det ikke første gang folk blir skuffet over idolene sine.

Tv2-sportens Davy Wathne skriver om dette i bloggen sin. Han skriver blant annet:

Selvfølgelig ville det vært fantastisk om forgrunnsfigurene og maktmenneskene innen idrett, politikk og næringsliv, i de akademiske sirkler og i kunstens og kulturens verden var utstyrt med en moralsk dimensjon som gjorde dem velegnet som gudelignende idealer for oss alminnelig dødelige. Men det er det ingenting som tyder på at de er. Og hvorfor i himmelens navn skulle de være spesielt disponert for slike kvaliteter eller egenskaper? Hvor oppsto forestillingen om en slags naturgitt sammenheng mellom utholdenhet, balltalent, treffsikkerhet, analytiske evner, kreativ kraft og høy moral? Og når ble det naturlig å ta for gitt at enere på forskjellige fag- eller samfunnsfelt var utstyrt med en etisk standard hinsides den vi andre sliter med.

Det er ikke lett å være et idol, også med tanke på at slike mennesker er utsatt for mange flere fristelser enn de fleste av oss. Og når idolene i tillegg blir utnevnt til guddommelige, blir det ikke noe lettere. Men skal vi ikke kunne forvente også at slike mennesker er bevisst sin posisjon som idol for så mange. Eller er det, som Wathne hevder, noe som ikke har noe med hverandre å gjøre? Uansett, nå er det vel tid for å tilgi og legge det bak seg?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar