onsdag 21. juli 2010

10 grunner til at jeg fortsatt tror på Jesus: #5 Autoriteten

Bibelen forteller at det var to ting som forundret folk da de hørte Jesus tale: At ordene var så nådige og han talte med autoritet, myndighet. De var tydeligvis ikke vant til det fra andre lærere og skriftlærde. Jesus hadde tydeligvis en evne til å folk til å lytte når han talte og få folk til å følge det han talte om. Selv i dag når vi leser det han sier, aner vi noe av den autoriteten han talte med. Det er denne autoriteten jeg tror vi fortsatt trenger. At det er noe som forteller oss hvor skapet skal stå, hva som er greit og ikke greit, rett og galt. Og da snakker jeg ikke om samfunnet, selv om mengder av samfunnslover er inspirert av det Jesus sa. Jeg snakker om de personlige valgene vi tar hver eneste dag.

Det virker som om det som har den største autoriten når mennesker skal ta viktige valg, er ens egne følelser. Man snakker om "magefølelse" og "det føles så rett". Og da kan man godt ta valg som kan såre og ødelegge for andre med en slik begrunnelse. Man tror og mener altså at følelsene gir autoritet til de valgene man tar. Troen på følelsenes ufeilbarlighet er nok en reaksjon på en overvektlegging på det loviske i religionen, men det betyr ikke at man trenger å kaste babyen ut med badevannet.

Selvsagt vil man tolke Jesus' ord og lære forskjellig, poenget er at man bruker tid og energi på å finne ut hva Jesus sa og mente, at man ikke ignorerer det i en blind tro på fortreffeligheten til sine egne følelser og sin egen intuisjon. Det tror jeg bærer galt av sted. Les gjerne Jørgen Akerø-Stuelands blogginnlegg om "Løkgenerasjonen" for mer om dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar