onsdag 4. april 2012

Anbefalt påskekrim

Av ein eller annan grunn har det blitt slik at ein skal lese krim i påska. Det kan jo ha med ein viss kriminell hending i Jerusalem for to tusen år sidan å gjere, ikkje veit eg. No les vel folk ikkje mykje anna enn krim resten av året heller, i alle fall ikkje nordmenn. Men i mylderet av krimbøker og forfattarar, kan du vel trenge nokre tips. Som eg har skrive før, er eg ikkje nokon entusiast. Men det betyr ikkje at eg ikkje kjenner forskjellen på god og dårleg krim. Så her er tips til ti bøker, i tilfeldig rekkefølge.

1. "Ti små negerunger" av Agatha Christie. Krimdronninga framfor nokon er Agatha Christie. Det meste av det ho skreiv er leseverdig, men denne er ein av dei beste. Ikkje minst på grunn av slutten, som er ganske forunderleg, og som har vært tema for store diskusjoner. Denne vart skriven på den tida det framleis var lov å seie "neger".

2. "Døde menn går i land" av Bernhard Borge. Andre Bjerke skreiv krimbøker under pseudonym, og desse er faktisk veldig høg kvalitet over. Eg kunne også anbefalt "De dødes tjern" og "Nattmennesket", men ingen er så skummel og skræmande som denne. Elementer her er sorte messer, djeveldyrking og mystiske sjømenn.

3. "Borte for alltid" av Harlan Coben. Coben er en av dei nye forfattarane som har fått eit stort publikum. Velfortjent, spør du meg. Ei fengslande historie om gamalt familefiendskap og spenning som driv deg frå side til side.

4. "Absolutt kontroll" av David Baldacci. Kanskje litt på sida av det ein vanlegvis kallar krim, men Baldacci skildrar storpolitiske miljø sett ut frå ein vanleg person sin synsvinkel. Glimrande oppbygning og stor spenning.

5. "Inferno i hvitt" av Alistair MacLean. Personlig syns eg MacLean varierar veldig i kvalitet, men på sitt beste er han fantastisk. Som her, der han skildrar eit miljø av forskarar på Grønland, isolert i isødet med ein mordar mellom seg.

6. "Sirkler i stein" av Robert Goddard. Huskar at eg las denne medan eg tok ekspressbussen til Austlandet. Ein svært spennande og underholdande tur, kan ein seie. Goddards styrke er at han skapar heltar ut av heilt vanlege folk.

7. "De gales øy" av Dennis Lehane . Filmatisert med Leonardo di Caprio i hvoedrollen. Fantastisk, snikande og skræmande og galskap både innvendig og utvendig.

8. "Sort messe" av John Dickson Carr. Ein av krimlitteraturens klassikarar. Carr er kjent som meisteren av "det låste roms mysterier", og også her skildrer han mord som er helt umulige å forklare. Med eit element av det okkulte og overnaturlige, blir det ekstra skræmande.

9. "Dødsriket" av Tom Kristensen.  Eg likar Kristensens enkle stil, som er lettlest. Dette er kanskje hans beste, med element av internasjonal terrorvirksomhet.

10. "Ulvenatten" av Tom Egeland. Kanskje heller ikkje ein tradisjonell krim, men ei av de aller mest spennande bøkene eg har lese. Forrykande frå første til siste side,

Har eg gløymt Stieg Larsson og Jo Nesbø, seier du? Ja bare les dei dersom du heller vil det;) God påske!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar