onsdag 27. januar 2010

Kristne i Syria

Det blir jo fort slik at når man tar for seg Midtøsten i media, handler det som regel om konflikten mellom jøder og muslimer eller muslimer og USA. Det er lite fokus på noe som har blitt et stadig økende problem både i Israel, Jordan og Syria: Vanskelighetene som mange kristne opplever. Faktum er at antallet kristne i disse landene har blitt dramatisk redusert de siste tiårene. Og stadig meldes det om at kristne blir forfulgt og undertrykt her. Årsakene til dette er ikke først og fremst de som vi kanskje tror. Faktum er at kristne og muslimer har levd i fred med hverandre i Syria i hundrevis av år.

Den ortodokse faderen Paolo dall'Ogglio har vært i Norge for å fortelle om religionsdoalogen i Syria mellom muslimer og kristne. Han forteller om sine erfaringer med religionsdialog og med hvordan det er å være kristen i dette området:

Europa trenger muslimene, fordi vi trenger de som er annerledes. Det interreligiøse samfunnet er menneskehetens framtid....Hvordan kan så evangelisering og dialog forenes ? Det er ikke lett å harmonisere. Hvis du har det travelt med å få mennesker inn i din religion, vil andre føle at din dialog ikke er ekte, at du egentlig er ute etter å være den sterkeste. Vi må bort fra der vi har rett og de andre har feil, og der de andre må emigrere til vår tradisjon gjennom omvendelse. Vi har holdt på vår plikt til å preke evangeliet og samtidig ha et ekte ønske om å se Den hellige ånds virke også i andre tradisjoner....Hvis vi tror Den Hellige Ånd arbeider i vår tradisjon, så er han trofast. Og vår forandrende dialog vil være en manifestasjon av Guds trofasthet. Trofastheten beskytter oss mot å være for raske i vår endring.

Den ortodokse kristne kirke i Syria er en av de eldste kirkene iverden. Dette er en kirke som har utvilket seg på sin egen måte, uten stor påvirkning fra den vestlige kirke og Europas kirker. En jente fra menigheten har fått mulighet til å tilbringe et halvt år sammen med ortdokdokse kirke i Syria. Hennes opplevelser kan du lese om i bloggen "Pilgrimsspor" som du finner en link til til venstre på denne siden. Her siterer hun blant annet fra en reportasje fra National Geographic om årsaken til mange av vanskelighetene mange kristne opplever i Syria:

In the past decade, “the situation for Arab Christians has gone rapidly downhill,” says Razek Siriani, a frank and lively man in his 40s who works for the Middle East Council of Churches in Aleppo, Syria. “We’re completely outnumbered and surrounded by angry voices,” he says. Western Christians have made matters worse, he argues, echoing a sentiment expressed by many Arab Christians. “It’s because of what Christians in the West, led by the U.S., have been doing in the East,” he says, ticking off the wars in Iraq and Afghanistan, U.S. support for Israel, and the threats of “regime change” by the Bush Administration. “To many Muslims, especially the fanatics, this looks like the Crusades all over again, a war against Islam waged by Christianity. Because we’re Christians, they see us as the enemy too. It’s guilt by association.”


Finnes det noen annen vei enn veien gjennom dialog og forståelse??

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar