søndag 14. mars 2010

Ikke av denne verden


Bildet "Ecce homo" viser et av mine favorittsteder i evangeliene, når Jesus står foran Pilatus for å svare på anklagene mot ham. Etter en natt med dødsangst, søvnløshet, hat, hån, endeløse forhør og dessuten etter å ha blitt forlatt av alle man skulle tro ville støtte ham, står han altså her. Anklagene er at han ser på seg selv som en konge, som en konkurrent mot keiserens og Pilatus' autoritet. En tid for å kjempe?

På sett og vis. Men en annerledes kamp. Slik samtalen er gjengitt i Johannes' evangelium, svarer Jesus slik:

Min kongsmakt er ikke av denne verden. Var min kongsmakt av denne verden, hadde mine menn kjempet for at jeg ikke skulle bli overgitt til jødene. Men min kongsmakt er ikke herfra.

Johannes' evangelium kapittel 18, vers 36

Jeg skulle ønske at alle, kristne som ikke-kristne, kunne forstå dette. Jesus' kongerike, Jesus' kamp, Jesus' myndighet og alt det som har med hans rike å gjøre, er på et helt annet plan. Det er derfor det er så meningsløst å snakke om hellig krig eller væpnet kamp i Guds navn, enten man kaller det Jihad, korstog eller krig mot terror. At det er så ufattelig at man kan bruke Guds navn til å forsvare så mange av de voldelige og krigerske handlinger som blir gjort mange steder, også i dag, enten man kaller Gud for Allah, Jahve, Gud eller Brahman.

Og med det han sier her, gir Jesus også håp og verdighet til alle som kjemper mot "fiender" som utfordrer oss til forsvar eller kamp. Som håner oss og gjør oss motløse. Enten det handler om sykdom eller angst og depresjon. Om det handler om urettferdig behandling eller motstand fra mennesker vi er glad i. Kampen foregår på et annet plan, på et plan der de kreftene som virker å være de sterkeste i vår dimensjon, er sjanseløse mot han som regjerer i en annen dimensjon. En dimensjon som er hinsides følelser, tanker og oppfatninger, ja, som er hinsides livet selv.

Jesus avslutter sin "forsvarstale" med å si:

For å vitne om sannheten er jeg født, og derfor er jeg kommet til verden. Hver den som er av sannheten, hører min røst

Johannes' evangelium kapittel 18, vers 37
La oss også være vitner om sannheten!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar